לא רק לו יש חלום, גם לנו יש, לכולנו. אבל מהו בעצם חלום? חיפוש מהיר בוויקיפדיה מתאר לנו חלום כחוויה של מראות, חוויות ותחושות דמיוניות, שמאופיינות לרוב בחוסר שליטה בהתרחשויות, חוסר מודעות לכך שמדובר בדמיון ולא במציאות, והפחתה של מנגנון השיפוט והביקורת שמלווה אותנו ביום יום.
חוסר שליטה בהתרחשויות? בלבול בין דמיון למציאות? הפחתה של מנגנון השיפוט והביקורת?? תנו לנו עוד מזה! לא בחיים עצמם כמובן, שם אנחנו זקוקים לביקורת ולשיפוט, אבל בטח ובטח על ספת הפסיכולוג. או כורסת הפסיכולוגית.
הסיבה שפסיכולוגים אוהבים כל כך חלומות של מטופלים היא שפסיכולוגים אוהבים "חומרים נפשיים" גולמיים. כאלו שעדיין לא עברו את מנגנוני הצנזורה של המודע. כלומר - רגשות, מחשבות, התנהגויות, בחירות, פחדים ופנטזיות בצורתן הראשונית. לפני שהמודע שלנו סידר אותם בתיקיות, שם תוית עם תיאור התוכן וארגן על המדף. לפני שהכניס למגרה נעולה מחשבות זדוניות או גסות, ולפני שהציב על השולחן בגאון איזה רגש או מחשבה עדינים ויפים. מאותה סיבה פסיכולוגים אוהבים גם פליטות פה, יצירות אומנות, ואפילו סתם דיבור אסוציאטיבי ללא כיוון ברור.
אז מה החלום מעניק לנו? תחזיות לשבוע או השנה הקרובים? אזהרה מפני סכנות? מסר מסבתא רבא? אולי סתם עיבוד חסר פואנטה של חוויות היום יום + הפרק האחרון של משחקי הכס + משהו שאמא אמרה בטלפון בבוקר + הבחילה מאתמול בלילה + הפנים של המורה בכיתה ד'? אולי זה, ואולי זה, ואולי גם ההוא. מה שבטוח הוא שהחלום נותן לנו הצצה. הצצה אל עבר האיזורים הנסתרים של הנפש, איזורים בהם חוסר היגיון וחוויות בסיסיות הן בעלות הבית. מציץ מיומן (כלומר – פסיכולוג אחראי), יוכל לקחת את החומר הגולמי הזה, וביחד עם המטופל שלו, ללמוד עליו משהו חדש.
אז לכל מי שתוהה לעצמו מה החלומות שלו מספרים, אנחנו ממליצים לו לכתוב את החלומות מיד עם היקיצה ולחזור אליהם במהלך היום או השבוע או השנה. לחזור אליהם ברגע קשה או נעים, משעמם או קדחתני - מעניין מה תוכלו לגלות שם.
Comments